На 8 Ноември, всяка календарна година, Православната църква чества събор

...
 
На 8 Ноември, всяка календарна година, Православната църква чества събор
Коментари Харесай

Архангеловден

 

На 8 Ноември, всяка календарна година, Православната черква празнува събор на Св. Архангел Михаил или така наречен Архангеловден. Имен ден честват всички, които носят имената и производни им: Михаил, Михаела, Ангел, Ангелина, Анжела, Анжело, Мила, Милко, Милен, Милена, Радина, Радостин, Райчо, Рангел, Рафаел, Рафаил, Рая, Радка, Радко, Райна, Серафим.

 

8 Ноември е професионалния празник на българската полиция, който има своята дългогодишна традиция и история.

 

Ангелите са изцяло транспарантни и божествената светлина свети през тях върху хората. Освен това, всеки ангел носи име с съответно значение. Името, обещано на Архангел Гавраил, свидетелства за това, че Бог избавя всички ни. Рафаил лекува, той е основният врач на небесните безплътни сили.

 

Но името „ Михаил “ има няколко смисли. Най-популярното е „ Никой като Бог “! Обобщено значи, че би трябвало да разберем истината за единството ни с Бог.

 

Смята се, че Архангел Михаил е Ангелът-пазител, който бди над България и българите! Пазител на Светлината, на добротата, настойник на справедливостта. Най-силният герой против злото, настойник и покровител на Душите.

 

В българската митология – Архангел Михаил е считан за Ангела на гибелта, заради главната причина, че оказва помощ на душата да напусне тленното тяло. Ето за какво, съботата, преди Архангеловден се прави помен и се раздава лепта за мъртвите – ритуален самун, пшеница и сладки неща, това е Архангелова Задушница.

 

След гибелта на тялото задачата на Архангел Михаил е да „ извади “ душата от него и да я води до Св. Петър, който претегля тежестта й. От това на къде ще натежи везната, зависи къде ще я изпрати – в Рая или в пъкъла. Но преди този момент за Михаил има още една задача, който също претегля душата, според по какъв начин живяла земния си живот, по подобен метод ще си отиде умиращият – с лекост, без премеждия или в гърчове.

 

В някои текстове се твърди, че светият войник Михаил управлява армията на Светлината. Той е:

 

o   Борец против злото;

 

o   Водач на Божествената армия;

 

o   Принц;

 

o   Главен Ангел.

 

Старият завет разказва случай с цялостното проваляне на владетелят на Асирия – Синахериб, който изгубил 185 000 бойци в борбата с Архангел Михаил. Архангелът избавил трима младежи и се явил на оракул Валаам. Казано е, че лидерът на небесното войнство ще се надигне по време на Страшния съд и ще унищожи всеки, който не е записан в „ книгата “. Коя е „ книгата “? Може би, следва да разберем.

 

Архангел Михаил е настойник на воините, само че единствено при едно значимо и наложително изискване – би трябвало да се борят на справедливата страна в идеята. Невидими врагове (демони, зли духове, тъмни сили) непрекъснато нападат положителните души. Михаил е този мощен и смел войник, който е предназначен да застане с меч сред светлината и тъмнината.

 

В някои изображения мечът липсва, само че пък има копие. Йоан Богослов написа, че в бъдеще двете армии (на тъмнината и светлината) още веднъж ще се сблъскат в последна борба – и тогава Злото ще претърпи второто си проваляне.

 

Чудесата, осъществени от Архангел Михаил са доста в историята на християнството. Съществува легенда, че гражданин на град Колоса съумял да излекува щерка си, която пила вода от вълшебен извор. В знак на признателност фригийците издигнали храм и го нарекли на Михаил.

 

Около 590 година, когато чумата бушувала в Италия, папата отслужил молебен. Призовавал на помощ Михаил и останалите архангели. В резултат на това, Михаил бил забелязан на покрива на мавзолея на Адриан. След чудотворното събитие чумата спряла да върлува.

 

През 1239 година армията на Бату се втурнала към Новгород, само че Божията майка и Архангел Михаил се явили на завоевателя. Преди това Бату бил в Киев, където видял фреска, изобразяваща архангел, която той приел за знак, че би трябвало да се спре.

 

Архангел Михаил е минал през всички равнища на вселената, тъй че той ни пази на всички места по земното кълбо. Православните християни се обръщат към този светец, с цел да защитят фамилиите си от злото.

 

 

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР